SIMONIT & SIRCH SZAKMAI NAPOK

Az országban először Egerben, az Eszterházy Károly Egyetemen rendez szakmai napokat a szőlőmetszéssel és -képzéssel foglalkozó világhírű szaktanácsadó cég, a Simonit & Sirch.

A szakmai napokra előzetesen az Egri borvidék és az ország legkiválóbb szakemberei regisztráltak. Ők az elméleti ismereteket követően az Eszterházy Károly Egyetem Kőlyuktetői Kísérleti Szőlőültetvények és Borászatában a gyakorlatban sajátíthatják el a Simonit & Sirch-módszert.

Fendrik Zsóka, a cég magyarországi képviselője elmondta: a Simonit & Sirch-féle metszésmódszer a nedvkeringés megfigyelésén, a kontrollált növekedésen és a metszési sebek, illetve azok méretének csökkentésén alapul. Az Észak-olaszországi Friuli régióból származó névadók, Marco Simonit és Pierpaolo Sirch 30 éve foglalkoznak a módszerrel, amelyet a többi között Toszkánában, Piemontban, Szicíliában, Burgundiában, Bordeaux-ban, Champagneban, Dél-Afrikában, Ausztráliában a Rajna-vidéken, Chilében és Argentínában is alkalmaznak. Hazánkban először az Eszterházy Károly Egyetemen szerveztek szakmai napokat, hogy az érdeklődők megismerhessék, elsajátíthassák az eljárást.

Elhangzott: az esemény – amely tavasszal a hajtásválogatással folytatódik – egy hosszútávú együttműködés kezdete. A közös munka eredményeképpen az intézmény hallgatói is megismerhetik a legfontosabb trendeket, mik azok az aktualitások, amelyekkel a világ top pincészetei foglalkoznak.

 

Ifj. Lőrincz György, a St. Andrea Pincészet szőlész-borásza rendkívüli lehetőségként írta le azt, hogy Egerben sajátíthatja el a módszert. Elárulta: több kollégájával már tervezte, hogy külföldre utazik, hogy megtanulhassa. Kiemelte: a termelést hagyományokból kiindulva szeretnék megfogalmazni, ugyanakkor a modern kor elvásásai mellett.
– Fontos, hogy folyamatosan fejlődjünk, s meg tudjuk mutatni, mi van az ültetvényekben, termőhelyben.

 

Szöveg: Pócsik Attila

Fotók: Balogh Tibor


< Vissza

IOT
Tudásközpont

Élelmiszer-
tudományi
és Borászati
Tudásközpont

EST
Tudásközpont

INNORÉGIÓ
Tudásközpont

Oktatáselméleti,
Oktatástervezési
és Módszertani
Tudásközpont