KUTATÓCSOPORTUNK EREDMÉNYEI A NASA KONFERENCIÁJÁN

A holdra szállás 52. évfordulójának emlékére szervezi meg idén a NASA a Lunar and Planetary Science Conference-t (LPSC), azaz a Hold- és bolygókutatási konferenciát. A szakma legrangosabb találkozóján az Eszterházy Károly Egyetemen 2019-ben alakult kutatócsoport munkájának eredményeit is bemutatják.

A legnagyobb holdi és bolygókutatással foglalkozó konferenciát rendszerint az Amerikai Egyesült Államokban, Texas államban, Houstonban tartják meg minden évben. Idén – a járványveszély miatt – március 15-19. között a virtuális térben rendezik meg az eseményt, ahogy a korábbi években, most is több ezer regisztrált résztvevővel, köztük az Eszterházy Károly Egyetem Planetológiai és műholdas földmegfigyelő kutatócsoportjával. A csoport vezetője Dr. Gucsik Arnold, a Földrajz és Környezettudományi Intézet docense, a Fizika Tanszék vezetője, aki korábban maga is a NASA munkatársa volt.

 

A professzor elmondta: a kutatócsoport – amely immmár a hazai űrtevékenység jegyzékében is szerepel – 2019. elején alakult, csillagászat, asztrofizika és meteorológia kompetenciákkal. A csoport csillagászati tárgyú kutatásai két területre terjednek ki: planetológiai problémák vizsgálata földi mintákon és laboratóriumi körülmények között, illetve a bolygómozgás modellezése.

 

A kutatócsoport tagjai – akik együttműködnek az MTA Központi Fizikai Kutatóintézetével, a Miskolci Egyetemmel, a Debreceni Egyetemmel és az ELTE-vel is – 2019-ben ott voltak a NASA konferenciáján, idén pedig már saját kutatási eredményeiket ismertetik: 2 poszterrel vesznek részt a szakmai programban.

 

A 2021-es LPSC programja elérhető itt>>

 

Az egyetemi kutatócsoport konferencián bemutatandó munkáját a 2780-as és a 2781-es számnál találjuk.

 


< Vissza

IOT
Tudásközpont

Élelmiszer-
tudományi
és Borászati
Tudásközpont

EST
Tudásközpont

INNORÉGIÓ
Tudásközpont

Oktatáselméleti,
Oktatástervezési
és Módszertani
Tudásközpont